onze expertises
BIM

Zo kom je nooit voor onverwachte uitgavenposten te staan

BIM
De term BIM is niet meer weg te denken uit de bouwwereld. BIM staat voor Bouw(werk) Informatie Model. In dit model wordt door middel van een 3D-weergave het ontwerp in kaart gebracht. Zo kun je vanaf je telefoon, pc of iPad alvast door het gebouw heen lopen en het van alle kanten bekijken. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld. Er is ook goed te zien hoe de constructie van een bouwwerk is. In een BIM-model staat ook alle informatie bij over bijvoorbeeld materialen, producteigenschappen en onderhoudsgegevens. Bovendien worden de planning, kosten en onderhoudsplannen aan het BIM-model gekoppeld.

Doordat alle betrokken partners in het BIM-model werken, ontstaat een heel compleet beeld van het project. Wordt een bepaald onderdeel aangepast, dan wordt dit direct doorgevoerd in het hele BIM-model, zodat de informatie altijd actueel is. Arco Architecten coördineert de modellen van alle bouwpartners tot één model met de bouwkundige, constructieve en installatietechnische gegevens van het project. Ook worden onderwerpen als comfort, energieverbruik, lichtinval en bijvoorbeeld milieubelasting inzichtelijk gemaakt.

Het gebruik van een BIM-model heeft veel voordelen, ook voor ons als architecten. Er is een betere onderlinge afstemming in het ontwerpproces, je krijgt meer inzicht in het gebouw, er is meer consistentie in tekeningen, het is efficiënter, de voorbereidingstijd wordt korter, het model tackelt bouwfouten ver van tevoren en ontzorgt je in de uitvoering. Daarnaast zijn er minder bouwkosten en faalkosten én al voor de daadwerkelijk bouw kan door middel van simulatie in beeld worden gebracht hoe een bouwwerk tot stand komt. Bovendien kan het model ook na ingebruikname van het gebouw en het onderhoud ervan worden gebruikt.

bekijk ook onze expertise bouwbegeleiding
Benieuwd naar
de mogelijkheden?
Neem dan persoonlijk contact op met één van onze experts. Of bekijk onze projecten in de verschillende branches.
onze projecten bekijk onze contactgegevens