2022
Hofstede Batestein
Woerden
Interieur Restauratie & Herbestemming

Een van de meest interessante restauratie werkzaamheden bestond uit een onderzoek naar het pleisterwerk van de gevels.

In opdracht van Stichting Hofstede Batestein begeleidde Arco Architecten, de restauratie en herbestemming van boerderij Hofstede Batestein gelegen op Landgoed Bredius in Woerden. De boerderij met neogotische kenmerken werd gebouwd in 1852 en was na een brand in 2008 ernstig verwaarloosd.

Een nieuwe bestemming
Boerderij Hofstede Batestein werd getransformeerd tot restaurant parkcafé Bredius. Hierbij hebben we mogelijkheden onderzocht om de oorspronkelijke indeling van het pand weer zichtbaar te maken. Door later aangebrachte binnenwanden te verwijderen wordt de oorspronkelijke indeling tussen voorhuis en achterhuis beter zichtbaar. Tevens mogelijk gemaakt door het nieuwe toiletten cluster te positioneren in de bestaande aanbouw met plat dak.

Verduurzaming
Het monument is verduurzaamd door het aanbrengen van een warmtepompsysteem met balans ventilatie. Op de bestaande vloeren is vloerverwarming aangebracht en verder zijn de gevels en het dak geïsoleerd. Bij de verduurzaming stond het behoud van monumentale waarden voorop.

Uniek pleisterwerk
Een van de meest interessante restauratie werkzaamheden bestond uit een onderzoek naar de structuur van de pleisterwerk gevels. De boerderij is aan de buitenkant afgewerkt met pleisterwerk dat zijn specifieke uiterlijk ontleent aan de wijze van aanbrengen. In samenwerking met de aannemer is er onderzocht hoe men deze oorspronkelijke uitstraling het beste kan imiteren. Daarbij is onderzoek verricht naar de oorspronkelijke kalk samenstelling van het pleisterwerk en naar verschillende methoden, hoe men het pleisterwerk kan bewerken. Men moet dan denken aan het prikken met rietbossen, spijkers en wilgentakken in het pleisterwerk. Het maken van proefopstellingen met verschillende prik methoden waren hierbij essentieel.

Hofstede Batestein werd recentelijk ook vermeld in een artikel van Renovatie Totaal, zie onderstaande link:
Artikel Renovatie Totaal_oktober 2021

 

Meer weten
over dit project?
Neem dan persoonlijk contact op met één van onze experts. Zij nemen je graag mee in de verschillende mogelijkheden rondom het realiseren van een nieuw interieur.
Bel ons direct Bekijk onze contactgegevens