2018
Jachtslot de Mookerheide
Mook
Restauratie & Herbestemming Studie

De kern van het plan ligt in een strategische routing in combinatie met slim gebruik van kwaliteiten van het Jachtslot.

In opdracht van Natuurmonumenten heeft Arco Architecten, een studie verricht naar de restauratie en herbestemming van het Jachtslot Mookerheide. Het rijksmonumentale jachtslot is gebouwd in 1902 en ontworpen in Art Nouveau stijl door de architect Oscar Leeuw. De laatste dertig jaar was het jachtslot in erfpacht als hotel en stond de laatste jaren leeg. Daarnaast waren de rijke tegel tableaus van de gevels door de zusters van Dominicanessen van Bethanië in de jaren 50’ overgeschilderd en daardoor niet meer zichtbaar.

De kern van ons ontwerp ligt in de routing in combinatie met de bestaande kwaliteiten van het plan. In het voorstel zal de monumentale voorzijde met oprit worden gebruikt als formele entree voor speciale gelegenheden zoals bruiloften en andere formele gelegenheden. Terwijl de achterzijde wordt gebruikt als informele entree. Bij deze entree komen boswandelaars het pand binnen. De monumentale ruimten in het slot worden hiermee omzeild en kunnen hiermee apart worden open gesteld en afgesloten.

De bezoekers komen centraal binnen in de overgang tussen het oorspronkelijke slot en de latere uitbreiding van het klooster. Door een gerichte ingreep ter plaatse van het tussenlid, doormiddel van het aanbrengen van een glazen liftschacht wordt het Jachtslot rolstoeltoegankelijk zonder dat er aanpassingen dienen te gemaakt worden in het oorspronkelijke Jachtslot zelf. Verder worden latere indifferente toevoegingen verwijderd waaronder een gesloten keuken uitbouw aan de achterzijde. Deze wordt vervangen door een glazen serre om het souterrain (voormalige keuken) van het jachtslot toegankelijk te maken voor bezoekers. Door gekleurd PV glas te gebruiken bij deze serre wordt op een innovatieve en esthetische wijze, duurzaam elektriciteit opgewerkt en gerefereerd naar het oorspronkelijke Art Nouveau karakter van het jachtslot. Nieuwe zonnecollectoren onder het bestaande dakpannen dak zorgen voor verdere verduurzaming van het pand zonder dat het architectonische karakter wordt aangetast. De combinatie van nieuwe toepassingen en bestaande kwaliteiten zal bijdragen aan de totale verduurzaming van het monument voor de komende decennia.

Meer weten

over dit project?
Neem dan persoonlijk contact op met één van onze experts. Zij nemen je graag mee in de verschillende mogelijkheden rondom het realiseren van woningbouwprojecten.
Bel ons direct Bekijk onze contactgegevens