Nieuws
Arco Architecten transformeert voormalig klooster naar appartementencomplex

Mevrouw Elizabeth Baesjou van Vronenstein besloot in 1893 een meisjesschool in Nieuwegein te fi nancieren op voorwaarde dat het gebouw een klooster moest worden, geleid door de zusters van Franciscanessen uit Heythuysen. Daarnaast moest het klooster worden vernoemd naar haar eerder overleden zoontje, Francois Heytink Baesjou. De vernoeming is nog steeds terug te lezen op de voorgevel van het klooster.

Het klooster werd in de loop van de eeuw enkele keren bouwkundig en inhoudelijk gewijzigd. Door het vertrek van de zusters en het verdwijnen van de noodzaak van een meisjesschool werd in 1968 het klooster verbouwd tot verenigingsgebouw en omgedoopt tot “De Lantaern” en kreeg later de status van rijksmonument. Ook zijn er veel paren getrouwd, die er vervolgens ook een feest gaven.

De transformatie
Anno 2019 krijgt het klooster een geheel nieuwe bestemming. Onder leiding van de architecten van Arco Architecten BNA uit Oudewater wordt het klooster, in opdracht van DAK Woningbeleggingen Utrecht, gerenoveerd en getransformeerd naar een eigentijds appartementencomplex. Jan Kwakernaak vertelt: ‘Met respect voor het bestaande karakter van het gebouw worden er vijftien nieuwe, luxe appartementen gehuisvest. Waar de voorgevel zijn authentieke uitstraling door de loop der jaren heeft behouden is de achtergevel aangetast door een diverse wildgroei aan aanbouwtjes, dakkapellen en stalen rookkanalen. Deze misplaatste elementen worden in het nieuwe ontwerp vervangen door twee hedendaagse uitbreidingen, passend aangesloten op de bestaande architectonische verhoudingen.’ Arco brengt de achtergevel terug naar de essentie van het eerste ontwerp van architect Alfred Teppe uit 1894; rust en symmetrie. Meer informatie over de voortgang vindt u op www.archoarchitecten.nl. Voor wie interesse heeft in één van de appartementen, de verkoop is inmiddels gestart en meer informatie is te vinden op www.wonenindelantaern.nl.

Meer
nieuws