Nieuws
“Zelfs bij de kapper beginnen ze erover!”
Boekwerk vol verhalen over het team, projecten en relaties

‘Iedereen begint erover’, zegt Jan Kwakernaak over het jubileummagazine dat Arco Architecten vanwege het veertigjarig jubileum heeft uitgegeven. Het staat vol met verhalen over hun mooiste projecten, het trotse team en lofspraak van hun klanten en relaties.

Jan Kwakernaak vertelt waarom bewust gekozen is om het jubileum met de uitgave van een magazine te vieren: ‘Een feest geven is leuk, maar ook zo weer voorbij. Dit is blijvend.’ ‘We krijgen veel positieve reacties op het magazine, eigenlijk alleen maar’, glundert zijn compagnon Jan Schoonderwoerd. ‘Zelfs bij de kapper beginnen ze erover. Niet alleen wij, maar ook onze medewerkers worden overal herkend. Het is mooi om die verbinding met ons team te zien.’ Bureaumanager Joke Kwakernaak: ‘Ik kon de eerste weken geen tien meter over straat lopen hier in Oudewater of iemand sprak mij erop aan.’ Het bedrijf is gevestigd en bekend in Oudewater. Het magazine is geproduceerd en verspreid samen met OnderNamen. Jan Schoonderwoerd: ‘En toch hebben wij ook veel reacties uit onder andere Woerden. Het magazine is enorm goed ontvangen. Dat het goed gelezen wordt, blijkt wel uit de reacties.

Indruk maken

Opvallend zijn de reacties op de projecten in het magazine. Jan Schoonderwoerd: ‘Mensen uit onze persoonlijke omgeving leren ook zo ons bedrijf kennen. Het valt ze op dat wij groter zijn dan ze denken en onze ontwerpen maken indruk.’ Jan Kwakernaak voegt daaraan toe: ‘Mensen hebben niet altijd een beeld van wat wij voor werkzaamheden doen. Daar zijn ze na het zien van dit magazine toch wel verbaasd over.’ Niet alleen mensen uit hun directe omgeving, maar ook klanten hebben vaak geen weet van de andere opdrachten die wij uitvoeren. “Ook bijzonder dat jullie dit hebben gedaan”, krijgen we dan te horen over een ander project waar in het magazine aandacht aan is gegeven’, zegt Jan Schoonderwoerd.

‘Het is leuk terug te lezen hoe ze vol lof
over ons hebben geschreven’

Bereidwilligheid

Ook de geïnterviewden en columnisten in het magazine reageren leuk, ervaren de architecten. ‘Ze zijn vereerd dat ze erin staan’, weet Jan Kwakernaak. ‘De bereidwilligheid om mee te werken aan interviews was groot. Dat heeft mij erg verrast.’ Joke: ‘En het zijn toch niet de eerste de beste, maar grote opdrachtgevers met een drukke agenda die we benaderden. Dat deed wel wat met mij.’ De architecten hebben niet zomaar mensen gevraagd. Jan Kwakernaak: ‘We hebben echt relaties benaderd waar wij goed en vast contact mee hebben, die heel bijzonder voor ons zijn.’ Het waren overigens niet alleen opdrachtgevers. Zo is tevens de grondlegger van het bedrijf en inmiddels gepensioneerde Kees van Paassen, in het magazine “The Godfather” genoemd, geïnterviewd. Speciaal noemen de heren de bijdrage van mevrouw E.C. Zwart, voormalig penningmeester parochiebestuur van de Oud-Katholieke Kerk in Oudewater. ‘Zij loopt regelmatig nog binnen voor het één of ander. Hoe zij over ons spreekt in het magazine is precies hoe ze is’, zegt Jan Kwakernaak. Dat geldt volgens hem ook voor opdrachtgever Cees van Veldhuizen die vertelt over hun bijzondere project met een monumentaal pand. ‘Ik heb genoten om met de Arco-mannen dit bijzondere vraagstuk zo simpel aan te pakken’, schrijft hij in zijn bijdrage. ‘We hebben de gastschrijvers en geïnterviewden nergens in gestuurd. Dan is het leuk terug te lezen hoe ze over ons schrijven. Vaak vol lof. Daar zijn we erg trots op’, aldus Jan Schoonderwoerd.

Authentiek en eigen

In de jubileumuitgave staan geen advertenties of reclame. Jan Schoonderwoerd: ‘Het moest echt alleen Arco uitstralen. Ons team voorin. Een goede keuze, vinden wij.’ Het houdt het magazine authentiek en eigen. ‘Het resultaat is daardoor een mooi bedrijfsmagazine geworden wat de komende paar jaar mee kan’, voegt Joke daaraan toe. Zij heeft de meeste tijd erin gestoken. ‘Het is echt een proces geweest wat zich ontwikkelde onder onze handen. Alleen al in de foto’s uitzoeken zat veel tijd. Ik ben ongelooflijk trots op het resultaat, het is mooier geworden dan we hadden gedacht, maar ik doe het nooit meer’, lacht ze. Het magazine ligt in stapels klaar op de bureaus om uit te delen. Joke: ‘Ik hoop dat ik er veel mag weggeven, want dat betekent veel nieuwe relaties.’

Spaanse architectuurreis

Prachtig jubileummagazine om veertig jaar Arco te vieren, maar helemaal geen feestje dus? ‘We gaan in oktober wel met het personeel een lang weekend naar Girona in Spanje’, verklapt Jan Schoonderwoerd. ‘Die jongens trekken ook de kar hier, het is ook hun jubileum’, voegt zijn compagnon eraan toe. Spanje is geen toevallige bestemming. Oprichter Kees van Paassen woont daar tegenwoordig en heeft samen met Joke een programma in elkaar gezet, doorspekt met architectuur. ‘We gaan onder andere het museum van kunstenaar Dali bezoeken. Dat gebouw op zich is al het bezichtigen waard. Daarnaast is er in het noorden van Spanje nog meer bijzondere architectuur te bewonderen, zoals een fort waarin oud met moderne uitbreidingen wordt gecombineerd.’ Alleen een vakgerichte trip dus? ‘Girona is ook een leuke stad om te bezoeken en je kan er goed eten!’