2020-heden
Herbergier St. Jozef Vught
Vught
Restauratie & Herbestemming Zorg

Bestaande kwaliteiten van het pand worden ingezet voor nieuwe doeleinden.

Voormalig damespaviljoen St. Jozef is gelegen op het terrein van Zorgpark Voorburg te Vught. Het rijksmonument gebouwd in 1894 ontworpen door de architect A.J. Sanders en was destijds bedoeld voor geesteszieken. Met de transformatie van het pand tot twee Herbergiers (zorgconcept voor dementerende ouderen) begint een nieuw hoofdstuk voor het pand. Arco Architecten heeft pand heringedeeld ten aanzien van de nieuwe functie maar de bestaande kwaliteiten van het pand in het oog gehouden. De oorspronkelijke kwaliteiten zijn niet alleen behouden maar ook sterker aangezet. Onder andere de later aangebrachte stalen raamkozijnen met roeden indeling worden verwijderd en terug gebracht naar de oorspronkelijke staat met bijbehorende detaillering.  Tevens blijft ondanks brandtechnische eisen, de kenmerkende centrale gang gehandhaafd en zichtbaar voor de nieuwe bewoners.

Niet alleen het gebouw maar ook het omliggende landschap heeft een monumentale status. Zorgpark Voorburg is namelijk ontworpen in een Engelse landschapstijl. Aan de achterzijde zullen de bestaande terrassen worden uitgebreid en zal er in het nieuwe plan hierdoor meer aansluiting worden gemaakt worden op het bestaande landschap.

De modernistische uitbreiding met plat dak uit 2003 zal worden gesloopt en maakt plaats voor een grotere uitbreiding. Omdat de nieuwe uitbreiding een grotere schaal heeft is gekozen voor een architectonische volume, wat meer aansluiting vind bij het bestaande gebouw. Doormiddel van het toepassen van schilddaken en lessenaars daken met dezelfde hellingshoeken. Verder is voor de uitbreiding, een licht zandkleurig baksteen gekozen, deze is geïnspireerd op de kleurstelling van het bestaande gebouw waardoor een samenhangend geheel zal ontstaan. Moderne accentvlakken met verticaal metselwerk refereren op een ingetogen manier naar de rijke detaillering van het bestaande pand.

Verticale glazen stroken tussen het bestaande gebouw en de nieuwe uitbreiding accentueren de overgangen tussen bestaand en nieuw. Waarbij op sommige plekken, de bestaande metselwerk gevels zullen fungeren als nieuwe binnenwanden. Deze gevels zullen niet worden gepleisterd om de sporen van het verleden zichtbaar te houden.

Meer weten
over dit project?
Neem dan persoonlijk contact op met één van onze experts. Zij nemen je graag mee in de verschillende mogelijkheden rondom het realiseren van dit soort projecten.
Bel ons direct Bekijk onze contactgegevens