Nieuws
Het blijft altijd een samenwerking

Van de veertig jaar kom ik al zo’n twintig jaar de verschillende medewerkers van ARCO tegen in mijn ambtelijke loopbaan. De eerste contacten gaan terug naar de tijd dat Jan Schoonderwoerd nog in opleiding was en af en toe in de gemeente Vlist een bouwplan presenteerde. Ik werkte daar tot het jaar 2000 als medewerker Bouw- en Woningtoezicht. Jan had, net als ik, bijzondere interesse voor monumenten. We tipten elkaar over studiedagen op dat gebied. Toen ik in Oudewater ging werken kwam ik ook Kees van Paassen tegen, Jan Kwakernaak en van lieverlede ook de anderen van het architectenbureau.

Veel contacten had, en heb ik nog steeds, via de lijn van het welstandsoverleg, of beter gezegd de adviescommissie MooiSticht. Maar sinds de ambtelijke samenvoeging met Woerden, kom ik ARCO ook daar weer tegen met hun plannen. Kortom: er is geen ontkomen aan. Ontwerpen, bouwen, restaureren, het blijft altijd een samenwerking. Belangrijk dus om de relatie goed te houden, en dat lukt heel goed. We weten wat we aan elkaar hebben. Natuurlijk zijn er ook wel eens wrijfpuntjes, maar dat is all-in-the-game. Ik heb ervaren dat we daar altijd wel uitkomen en er uiteindelijk samen voor gaan.

Wat ik als monumentenzorger erg waardeer is het feit dat ARCO zich ontwikkeld heeft tot een professionele en gekwalificeerde partner in de monumentenzorg. Dat stralen ze ook uit in hun prachtige monumentale pand in het centrum van Oudewater. Een passend visitekaartje. Dat restauratie van monumenten niet zomaar een ‘dingetje’ is wat ze erbij doen, blijkt wel uit de restauratievisie die ze onder meer via de website uitdragen. Heldere taal. Mijn ervaring is dat ARCO heel goed begrijpt waar je het als monumentenzorger over hebt en wat de bedoeling is. Dat is waardevol voor de opdrachtgever en later voor de uitvoering van het werk, en natuurlijk voor het uiteindelijke resultaat. Bovendien durft men de nek uit te steken en risico’s te nemen door langslepende- en vastgelopen projecten aan te pakken in het historische centrum van Oudewater. Niemand durft het aan, maar ARCO begint eraan met de hoop en verwachting dat zo’n project met veel tact en geduld een keer van de grond komt en uiteindelijk een succes wordt.

Wat mij betreft wordt de goede samenwerking nog lange tijd voortgezet. Ik ben ervan overtuigd dat dat van grote betekenis is voor ruimtelijke kwaliteit en het erfgoed van de beide gemeenten die ik dien: Oudewater en Woerden.

Leo Bos – Beleidsmedewerker Monumentenzorg Gemeente Woerden en Oudewater

Meer
nieuws