2020
Herbergier Terborg
Terborg
Studie Zorg

“De Herbergier, ontworpen en gebouwd met gezonde en dampopen materialen en conform de bouwbiologische principes, is een gezond gebouw. Gezond voor mens, dier en milieu.”

Aan de rand van de plaats Terborg is Arco Architecten gevraagd om een studie te verrichten naar ontwerp van een nieuwe zorgwoningen (Herbergier concept).  Belangrijke uitgangspunten hierbij waren aandacht voor duurzaam bouwen en flexibiliteit, de gebruiker centraal stellen en aandacht voor de omgeving van het plan.

In ons plan borduren we voort op de kleine aaneengeschakelde pleintjes in Terborg. Door het realiseren van een nieuw pleintje fungeert het plangebied als schakel tussen Terborg centrum en de landerijen van Kasteel Wisch. Om de verbinding tussen het Gravenpad en de Hoofdstraat ruimtelijk te versterken, wordt het volume van het hoofdgebouw uitgelijnd met de woningen aan de Haagjeslaan. Deze ingreep accentueert de doorgang. Een tweede lager volume bevindt zich evenwijdig aan het Gravenpad. Zo wordt qua schaalgrootte een geleidelijke overgang gemaakt van de woningen aan de Haagjeslaan naar het nieuwe hoofdvolume van de Herbergier.

In niets doet het denken aan een locatie waar zorg wordt verleend, huiselijkheid is het uitgangspunt. Men is  misschien geneigd om met zorg-ogen te kijken. Wat leidt tot een heel strak ontwerp. Maar het wonen staat centraal in een Herbergier, niet de zorg. We hebben dan ook bewust gekozen voor een gebouw dat in niets doet het denken aan een locatie waar zorg wordt verleend, huiselijkheid is het uitgangspunt.

Voor het produceren van Cross Laminated Timber (CLT) is lijm nodig en in verhouding meer hout, daarom is houtskeletbouw (HSB) in veel gevallen duurzamer. Mocht het gebouw in de toekomst worden getransformeerd naar appartementen, dan is de aanpasbaarheid van de constructie met HSB een stuk groter. In CLT moet worden gezaagd om kamers samen te voegen tot een appartement, waarbij het de vraag is of het pand dan nog constructief voldoet. Naast het hergebruiken van kanaalplaatvloeren worden niet dragende wanden worden uitgevoerd in kalkhennep en leemstuc. Duurzame materialen met goede akoestische kwaliteiten passend bij een woonzorg concept als de Herbergier.

 

Meer weten
over dit project?
Neem dan persoonlijk contact op met één van onze experts. Zij nemen je graag mee in de verschillende mogelijkheden.
Bel ons direct Bekijk onze contactgegevens